DOSAB’da kurulacak termik santrali protesto etmek için her geçen gün farklı bir eylemle sahne alan CHP’nin, bu tutumunun ardında Cavit Çağlar ile arasındaki yakınlığın bulunduğu konuşuluyor. DOSAB yönetimi ise bir basın toplantısı düzenleyerek, projenin mevcut durumu iyileştireceğini bilimsel kanıtlarla açıkladı.
DOSAB’da kurulacak termik santrale dair CHP’nin tepkisi ilginç eylemlerle sahne buluyor. Osmangazi Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısına CHP Melis üyeleri, DOSAB Termik Santrale Hayır Platformu üyeleri ile birlikte, üzerinde ‘DOSAB Termik Santraline Hayır’ yazan yeleklerle oturumu takip etmek isteyerek gerginliğe yol açtı. CHP İl Başkanı Metin Çelik ve milletvekili Sena Kaleli’nin yüzlerine kömür sürerek gerçekleştirdikleri bir başka eylem dikkat çekiciydi. CHP’nin DOSAB’a karşı tutumunu değerlendiren Gazete Bursa köşe yazarı Mehmet Ali Yılmaz, “Bilin bakalım CHP kimin binasında oturuyor?” başlıklı yazısında farklı iddialara yer verdi.
CHP’Yİ ÇAĞLAR MI ÖRGÜTLÜYOR?
Yılmaz, köşe yazısında CHP ile Cavit Çağlar arasındaki bağlantıları dile getirdi. İl Başkanı Metin Çelik ile İlçe Başkanı İsmet Karaca’nın “Termik santrale hayır” kampanyası için sürdürdükleri eylemleri anlatan Yılmaz, CHP’nin Çağlar’a ait binada konakladığını şu ifadeyle ortaya koydu: “Metin Çelik’in tuttuğu Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü’nün barındığı, Kent Meydanı’na 100 metre mesafedeki iş hanında bulunan o daire kimin biliyor musunuz? Hadi bir tahmin edin bakalım? Metin Çelik’in koskoca Bursa’da, binlerce seçenek arasından gidip gidip de Çağlar’ın sahibi olduğu binayı kiralaması tesadüf olabilir mi sizce? Ben Çağlar’ın yerinde olsam sadece Mustafa’yı değil, tüm sülalemi CHP Bursa milletvekili listesine bir bir yerleştiririm vallahi! Biz bu şehirde çimento fabrikası yapımına karşı çıkan çevre örgütü başkanlarının, mevcut çimento fabrikasından avanta bağış aldığını bile gördük! Şimdi, Cavit Çağlar CHP’nin Bursa’daki bazı örgütlerine hiç bağış yapmış mıdır, başlangıçtan itibaren kira bedelleri kendisine eksiksiz ödenmiş midir; yine Çağlar herhangi bir parti yöneticisinin kulağına “Şu santral meselesinin üzerine gidin acık bakem” diye fısıldamış mıdır, nedir?
KAHRAMAN: “DURUMU İYİLEŞTİREN BİR PROJE YAPIYORUZ”
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci ile ilgili bilgilendirme yapılan ve bilimsel raporların açıklandığı basın toplantısı yapıldı. Toplantıya, DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, Başkan Yardımcısı İlhan Sarı, Yönetim Kurulu Üyeleri Burhan Çakır, Ersan Özsoy ve Haluk Topbaş, Fahrettin Gülener, Türk Ceyhan, Vedat Kantar, DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül, projenin ÇED sürecini yöneten Çınar Mühendislik Müşavirlik AŞ Genel Müdürü, Çevre Mühendisi Mustafa Şahin, Hava Kalitesi Modellemesini yapan Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr.Gülen Güllü katıldı.
DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman şunları söyledi: “DOSAB’ın bu projesi ile ilgili bugüne kadar çok şey yazıldı, söylendi… Biz başından itibaren proje üzerinde büyük bir titizlikle ve bilimsel çerçevede çalışmalarımızı sürdürdük. O çerçevede de ilerlemeye devam ediyoruz. Ülkemizin, temiz kömür teknolojilerini kullanarak enerji ihtiyacımızın önemli bir kısmını yerli kaynağımız kömür ile karşılama noktasında ilerliyor. DOSAB, bu doğrultuda yeni nesil bir proje ortaya koymuştur. Bu proje, hem yüksek verimli hem de çevresel etkiler anlamında örnek olacak bir projedir. Bugün de bir kez daha görüldü ki, çevresel etkiler anlamında mevcut durumu kötüleştiren değil aksine iyileştiren bir yapıdır. Bu açıdan, ben Bursa halkının rahat olmasını, yanlı ve yanıltıcı söylem ve yayınlara itibar etmemesini istiyorum. Çünkü DOSAB’ın, söylediği her sözün, yaptığı her eylemin ardında bilimsel veriler vardır. Bizler, çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek hiçbir yatırım ve projenin içinde olmayız.”
BİZ KARAR MERCİİNE BİLİMSEL RAPORLAR SUNUYORUZ
DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül, ÇED sürecinin henüz tamamlanmadığını ve çalışmaların şeffaf bir titizlikle sürdürüldüğünü ifade etti. Şengül, “DOSAB, mevcut durumun üzerine yeni bir tesis inşaa etmiyor. Ana amaç bölgedeki buharın tamamının temini olduğu için, mevcut 100 dolayındaki tekil buhar üretim tesislerinin yerini alacak, kontrollü tek tesis yapmak amacında.” dedi. Çınar Mühendislik Genel Müdürü Çevre Mühendisi Mustafa Şahin ise, “Biz süreçte alınması gereken tüm çevresel önlemleri rapor içerinde inceliyoruz. Örneğin ÇED başvuru dosyasını oluşturduk. e-ÇED de internet üzerinden de halka ulaştırılıyor. Rapor, vatandaşlar ve tüm paydaşlara açıktır.” şeklinde konuştu.
AKSİNİ İDDİA EDEN KARŞIMA BİLİMSEL ÇALIŞMASI İLE GELSİN
Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülen Güllü de, projenin hava kalitesi modellemesi çalışmasının nihai sonuçlarını açıkladı. Güllü, bu tür büyük yakma tesislerinde seçilen teknolojinin çok önemli olduğunu belirterek, “DOSAB, en iyi teknolojiyi almıştır. Önerilen tesisin içinde akışkan yataklı yanma sistemi var. Özellikle kükürt oksit emisyonlarını tutma oranı çok yüksek, azot için katalitik reaktörü olan sistem var, toz püskürümü için de yeni nesil torba fitre kullanılıyor. Bunlar dediğim gibi en iyi teknoloji olarak kullanılıyor” şeklinde konuştu.